iPhone Nieuws Blog . nl

Dé onafhankelijke iPhone site van Nederland. Reviews, nieuws, geruchten & aanbiedingen.

Friday, 12 July 2024

iOS 8

De lancering van een nieuwe iPhone gaat bij Apple doorgaans gepaard met de lancering van een nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem iOS. Bij de lancering van de iPhone 6 is het tijd voor iOS 8 en daar heeft Apple flink wat veranderen doorgevoerd.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste veranderingen.

ios-8

Meer vrijheid

Verreweg de belangrijkste verandering die Apple met iOS 8 doorvoert is dat het softwareontwikkelaars meer mogelijkheden biedt om applicaties te integreren met het besturingssysteem. Zo kunnen ontwikkelaars vanaf iOS 8 het zelf mogelijk maken om apps informatie te laten delen met andere apps, iets dat in het verleden alleen met toestemming van Apple mogelijk was, en er zijn met Homekit, Healthkit en Cloudkit verschillende hulpbronnen voor ontwikkelaars voor het maken van respectievelijk domotica-, fitness- en cloud-apps.

Notificaties

Een andere verandering is dat ontwikkelaars met iOS 8 eindelijk zelf widgets kunnen maken en deze widgets in het Notificatie Center kunnen plaatsen. In alle voorgaande versies van iOS was dit onmogelijk en kon alleen Apple zelf van deze functionaliteit gebruik maken. Een andere verbetering wat betreft notificaties is dat deze in iOS 8 ook worden voorzien van knoppen. Hierdoor kunnen binnenkomende emails, sms’jes of Whatsapp-berichtjes bijvoorbeeld snel beantwoord worden vanuit het Notificatie Center, kortom een erg nuttige verbetering.

ios-8-notifications

Toetsenborden

Ook ben je in iOS 8 niet langer gebonden aan het Apple-toetsenbord en ben je vrij je eigen toetsenbord te kiezen. Dit betekent dat je niet langer het ietwat verouderde Apple-toetsenbord hoeft te gebruiken en eindelijk gebruik kunt maken van toetsenborden als Swiftkey en Swype. Het gebrek aan aangepaste toetsenborden was ons al langer een doorn in het oog en we zijn dan ook erg blij dat we eindelijk ook met iOS gebruik zelf ons toetsenbord kunnen kiezen.

ios-8-swype

Spotlight

Apple heeft zelf ook een aantal functies van het nieuwe besturingssysteem aangepast. Het beste voorbeeld van een sterk verbeterde functie is waarschijnlijk de zoekfunctie Spotlight. Er worden in de nieuwe Spotlight meer bronnen gebruikt bij het zoeken en de resultaten worden duidelijker getoond. Zo wordt nu bijvoorbeeld ook Wikipedia-informatie getoond over de ingevoerde zoekterm en zal er bij het zoeken naar een app direct een link naar de App Store-pagina van die app worden getoond.

ios-8-spotlight

Camera

Daarnaast heeft Apple de camera-app van iOS onder handen genomen. De belangrijkste verbeteringen zijn de toevoeging van een time-lapse-functie en de mogelijkheid om de focus en belichting van een foto onafhankelijk van elkaar in te stellen. Vooral het instellen van de belichting kan erg handig zijn wanneer de lichtomstandigheden niet ideaal zijn.

Ondanks de verbeteringen is het echter nog maar de vraag of we de camera-app veel zullen gebruiken. Apple geeft ontwikkelaars met iOS 8 namelijk ook de mogelijkheid alle elementen van de camera te besturen en daardoor is het zeer waarschijnlijk dat er binnenkort nog betere en completere camera-apps in de App Store zullen verschijnen.

Conclusie

Apple lijkt met iOS de achtervolging op Android in te zetten wat betreft de openheid van het besturingssysteem en het geeft ontwikkelaars meer mogelijkheden gebruik te maken van functionaliteit die eerder vergrendeld was. Het lijkt daarbij overigens wel wat meer dan touwtjes in handen te houden dan Google, zodat iOS ook in de toekomst veilig en snel zal blijven.

Wanneer we kijken vanuit het gebruikersperspectief dan vinden we dat iOS 8 een geweldige bijdrage levert aan een betere gebruikservaring. We kunnen eindelijk ons eigen toetsenbord kiezen, widgets checken vanuit het Notificatie Center en vanuit datzelfde Notificatie Center direct reageren op de laatste notificaties met behulp van knoppen in de notificatieberichten.

Apple heeft ook een aantal functies van het nieuwe besturingssysteem verbeterd. Spotlight is door de toevoeging van meerdere bronnen en een betere weergave van de resultaten een applicatie die van enigszins nutteloos naar zeer nuttig is gegaan en de camera-applicatie is beter af te stellen op je persoonlijke wensen.

Al met al kunnen we concluderen dat we na het ietwat teleurstellende iOS 7, dat vooral gericht was op het uiterlijk, meer dan tevreden zijn met iOS 8. Er is veel nieuwe functionaliteit toegevoegd en het potentieel dat ontwikkelaars hebben is enorm toegenomen. Het zal waarschijnlijk nog wel even duren alle functionaliteit volledig wordt uitgebuit door ontwikkelaars, maar wij hebben geduld en laten ons graag verrassen.

In het onderstaande filmpje van macmixing zie je een uitleg van de 20 beste nieuwe features in iOS 8: