iPhone Nieuws Blog . nl

Dé onafhankelijke iPhone site van Nederland. Reviews, nieuws, geruchten & aanbiedingen.

Friday, 12 July 2024

iPhone 6 Plus

Apple heeft ervoor gekozen om net als bij de lancering van de iPhone 5S en 5C ook dit keer twee nieuwe smartphones te lanceren. De iPhone 6 Plus is een feite een grotere uitvoering van de iPhone 6, hoewel er zijn wel enkele kleine verschillen zijn met het laatstgenoemde toestel. Klik hier om meteen door te gaan naar de specificaties.

iphone-6-plus-grootte

Nóg groter

Waar Apple-icoon Steve Jobs het enkele jaren geleden nog ondenkbaar vond dat mensen met een smartphone ter grootte van een kleine tablet rond zouden lopen, is Apple nu toch overstag gegaan en heeft het met de iPhone 6 Plus een zeer grote smartphone met 5,5 inch scherm op de markt gebracht. Het design van de telefoon is identiek aan het design van de iPhone 6, ware het niet dat de telefoon duidelijk een paar maatjes groter is.

En dat heeft zijn gevolgen, de iPhone 6 Plus is namelijk een stuk lastiger te bedienen met een hand. Zelfs het indrukken van de Home-toets en Touch ID-vingerafdruksensor is met een enkele hand niet echt eenvoudig te noemen. Zelfs als het je lukt, zal het waarschijnlijk je grip op de telefoon verminderen en dat is bij zo´n dure smartphone toch gevaarlijk. De telefoon lijkt dus vooral bedoeld voor mensen die er geen problemen mee hebben om het apparaat met twee handen te bedienen. Vind je het lastig om in te schatten hoe groot de iPhone 6 Plus nou precies is? De video hieronder van Pocketnow helpt je een beter beeld te vormen van de grootte van deze smartphone.

Full HD-scherm

Doordat het display groter is heeft Apple ook voor een nog hogere resolutie van 1920 x 1080 pixels (Full HD) gekozen. Het aantal pixels per inch komt hierdoor uit op 400, een stuk hoger dan de 326 van de normale iPhone 6. Het levert dus een nog scherper beeld op, hoewel de iPhone 6 ook een erg scherp beeld levert. In praktijk zal de hogere resolutie wel iets meer kracht van de processor vragen, maar de nieuwe A8-processor is krachtig genoeg om dit zonder problemen op te lossen.

iphone-6-plus-display

Een klein nadeel van de nieuwe resolutie is wel dat op dit moment nog niet alle apps geschikt zijn voor Full HD. Dit heeft tot gevolg dat de apps die aangepast zijn voor de nieuwe resolutie prima werken, maar apps die nog niet zijn aangepast enigszins worden vergroot. Voor tekst is dit geen probleem, maar afbeeldingen zien er soms wat raar uit en het toetsenbord is in de desbetreffende apps bovendien wat groter. Dit laatste is vooral storend wanneer er wordt gewisseld tussen apps die wel zijn aangepast en apps die niet zijn aangepast.

Camera en beeldstabilisatie

Het grootste voordeel dat de iPhone 6 Plus biedt boven de iPhone 6 is een camera met optische beeldstabilisatie. De camera is in principe gelijk aan de camera van de iPhone 6, maar doordat er een gestabiliseerde lens is, worden kleine trillingen van de hand opgevangen en zal het beeld scherp blijven. Het is dus eenvoudiger om scherpe foto’s te maken.

Een bijkomend voordeel van de optische beeldstabilisatie is dat de functie ook kan worden ingezet bij het maken van foto’s in donkere omgevingen. Doordat de camera geen hinder ondervindt van kleine trillingen, is de sluitertijd wat langer en daardoor zien avond- en nachtfoto’s gemaakt met de iPhone 6 Plus er in vergelijking met de iPhone 6 nog beter uit. In het onderstaande filmpje van CNET komt dit verschil mooi naar voren.

Conclusie

De iPhone 6 Plus is een smartphone die niet bij iedereen past. Het nieuwe topmodel is enorm qua afmetingen en dat zorgt ervoor dat twee handen eigenlijk een must zijn. Het is jammer dat Apple niet meer naar concurrenten als LG heeft gekeken en voor kleinere randen rond het scherm heeft gekozen. Hoewel het design met de huidige randen wel op en top iPhone blijft, is iPhone 6 Plus in vergelijking met andere smartphones met een 5,5 inch display nog altijd een reus.

Snelheid om het Full HD-scherm aan te drijven heeft de telefoon met de nieuwe A8-processor gelukkig wel en het besturingssysteem en programma’s draaien daardoor soepel zoals vertrouwd. De optische beeldstabilisatie is verder een erg prettige verandering die bovendien de kwaliteit avond- en nachtfoto’s nog verder verbetert. Het is jammer dat Apple deze functionaliteit alleen in de iPhone 6 Plus heeft ingebouwd, al is dat wellicht om meer mensen het iPhone 6 Plus-kamp te trekken.

Specificaties iPhone 6 Plus

ProcessorApple A8
Geheugen1 GB
Display5,5-inch IPS 1.920 x 1080 pixels
Pixels per inch401
Opslag16GB / 64GB / 128GB
Eerste camera8 megapixel met beeldstabilisatie
Tweede camera1,2 megapixel
Video-opname1080p HD-video bij 30/60 fps
CellularGSM/EDGE
UMTS/HSPA+
DC-HSDPA
CDMA EV-DO Rev. A en Rev. B
LTE
Draadloos802.11 a/ac/b/g/n
Bluetooth 4.0
NFC
SIMNanoSIM
LocatiebepalingGPS/GLONASS
Digitaal kompas
WiFi
Mobiel netwerk
iBeacon voor microlocatie
BatterijGesprekstijd tot 24 uur
Standbytijd tot 16 dagen
Internetgebruik tot 12 uur via 3G
Internetgebruik tot 12 uur via WiFi
Video afspelen tot 14 uur
Audio afspelen tot 80 uur
Gewicht172 gram
Afmetingen158,1 x 77,8 x 7,1mm
KleurenZilver / goud / spacegrijs

Terug naar boven