iPhone 5c
Apple kondigde op dinsdag 10 september niet alleen de nieuwe iPhone 5s aan, maar ook een nieuwe goedkopere versie van de iPhone: de iPhone 5c. Er was vooraf veel speculatie over het nieuwe, goedkopere model en de meeste aandacht leek zelfs uit te gaan naar dit model. Krijgen we met de iPhone 5c echter waar we op hadden gerekend?
Toch niet zo goedkoop
Het eerste punt dat hier aan bod komt is de prijs. Vooraf werd verwacht dat Apple met een goedkope telefoon zou komen om zo te concurreren met het toenemende aantal high-end Android-telefoons dat voor prijzen tussen de 300 en 500 euro op de markt wordt gebracht.
Al snel bleek echter dat Apple andere plannen had en de goedkope iPhone 5c helemaal niet zo goedkoop is. De 16GB-uitvoering van het model krijgt een prijs van 599 euro en dat is slechts 100 euro goedkoper dan de iPhone 5s en nog steeds fors duurder dan een groot aantal high-end Android-toestellen.
Kleurrijke behuizing van polycarbonaat
Wanneer we naar de telefoon zelf kijken, dan valt op dat Apple met de iPhone 5c voor het eerst een telefoon op de markt brengt die een behuizing van kunststof heeft. Apple lijkt bovendien een beetje naar de Lumia te hebben gekeken en heeft ervoor gekozen om de telefoon en verschillende cases in vele felle kleuren op de markt te brengen.
Over smaak valt niet te twisten, maar het is in onze ogen niet het meest mooie design dat van Apple afkomstig is en we krijgen bij het zien van de felle kleurtjes en het gebruik van kunststof een beetje een goedkoop gevoel. Dit gevoel wordt versterkt doordat de telefoon ook minder stevig en degelijk aanvoelt dan eerdere iPhone-modellen. Apple lijkt met het nieuwe model eigenlijk een beetje tegen de principes van de iPhone in te gaan.
Foto via Mashable
Hardware vrijwel identiek aan iPhone 5
Gelukkig heeft Apple er wel voor gekozen om niet op de hardware van de iPhone 5c te bezuinigen. Dit betekent dat de iPhone 5c is uitgerust met hetzelfde 4-inch display met een resolutie van 1136 x 640 beeldpunten, een 8-megapixel camera en de snelle dualcore A6-soc.
Aangezien de hardware van de iPhone 5 op dit moment nog steeds redelijk goed te noemen is, kan de telefoon nog zeker een jaar mee en er is ondersteuning ingebouwd voor extra lte-banden waardoor de iPhone 5c, in tegenstelling tot de iPhone 5, op alle 4g-banden in Nederland kan worden gebruikt.
Besturingssysteem past bij het design
De iPhone 5c lijkt gemaakt voor het nieuwe iOS 7en de felle kleuren komen zowel op de telefoon als in het besturingssysteem terug. De voornaamste verbetering in iOS 7 is de toevoeging van het control center met daarin snelkoppelingen naar onder andere wifi, bluetooth en de helderheid van het scherm.
Verder zal het gebruik van het nieuwe besturingssysteem voor de vertrouwde iOS-gebruiker in het begin even doorbijten zijn, voornamelijk door het ontbreken van knoppen en andere menu-opties. Na een korte periode zal het echter al snel vertrouwd aanvoelen en is het navigeren eenvoudig als vanouds.
http://www.youtube.com/watch?v=rT_OmTMwvZI
Conclusie
De iPhone 5c is eigenlijk een iPhone 5 met een kleurrijke schil die gemaakt is van een wat goedkoper aanvoelend kunststof. De telefoon biedt in vergelijking met de iPhone 5 eigenlijk weinig vernieuwing behalve het kleurrijke design en de ondersteuning van alle 4g-frequenties in Nederland.
De prijs van de iPhone 5c lijkt met een adviesprijs van 599 euro op hetzelfde niveau te liggen als de prijs van de iPhone 5. Afgezien van de mensen die gebruik willen maken van 4g op de 800MHz-band en de enkeling die gecharmeerd is van de nieuwe kleuren lijkt de oudere iPhone 5 ons een interessanter alternatief.