iPhone Nieuws Blog . nl

Dé onafhankelijke iPhone site van Nederland. Reviews, nieuws, geruchten & aanbiedingen.

Sunday, 19 May 2024

iPhone 6

De iPhone 6 is op 26 september uitgebracht in Nederland en we hebben inmiddels zo’n twee weken de tijd gehad om de nieuwe smartphone van Apple uitgebreid te testen. Heeft Apple zichzelf opnieuw weten te overtreffen met het nieuwe model? Klik hier om meteen door te gaan naar de specificaties.

iphone-6-design

Relatief eenvoudig design

De iPhone 6 is, in tegenstelling tot een s-model, een geheel nieuwe iPhone en daar hoort traditioneel een nieuw design bij. De grootste verandering is zonder twijfel terug te vinden in de afmetingen van de telefoon. De iPhone 6 is uitgerust met een 4,7 inch scherm en daardoor is de telefoon heel wat groter dan zijn voorgangers. Het feit dat Apple nog altijd plaats heeft gereserveerd voor vrij grote randen boven en onder het scherm van de telefoon zorgt ervoor dat de telefoon groter is dan veel van zijn concurrenten met een soortgelijk scherm.

Wat bij dit nieuwe design verder opvalt is dat Apple het allemaal wat eenvoudiger houdt, de iPhone 6 heeft één kleur en de behuizing is volledig van aluminium gemaakt. Het meest in het oog springende detail is waarschijnlijk het tweetal horizontale lijnen op de achterkant. In onze ogen niet heel erg fraai, maar wellicht dat anderen daar anders over denken, over smaak valt immers niet te twisten.

Tot slot is het design ook wat ronder. Vooral aan de zijkanten van de telefoon is dit goed merkbaar, zowel aan de voorkant als aan de achterkant zit een ronding en dankzij deze ronding ligt de telefoon net wat beter in de hand. Erg aangenaam tijdens gebruik, al is het door de rondingen soms wel iets moeilijker om grip te krijgen wanneer de telefoon wordt opgepakt.

Een beter scherm en betere camera

Gelukkig heeft Apple het grotere scherm ook van een hogere resolutie voorzien, het beeld moet immers wel scherp blijven. Het nieuwe zogenaamde Retina HD-scherm heeft een resolutie van 1334 x750 pixels en de iPhone 6 heeft daarmee eenzelfde aantal pixels per inch (ppi) als de iPhone 5, 5C en 5S. Als je dus ooit met een van deze telefoons gewerkt hebt, dan weet je wat je op het gebied van beeldscherpte kan verwachten.

iphone-6-camera-crop

Daarnaast heeft ook de camera een kleine update ontvangen. Hoewel het aantal megapixels met 8 gelijk is gebleven, is de beeldsensor nu ook uitgerust met fasedetectie, waardoor de camera sneller kan scherpstellen en de foto’s van de iPhone 6 net wat scherper zijn dan foto’s die gemaakt worden met de wat oudere modellen uit de iPhone 5-serie.Verder heeft Apple de fotokwaliteit van foto’s die gemaakt worden in donkere omgevingen ook flink weten te verbeteren.

Meer snelheid

De iPhone 5S was de eerste smartphone die werd uitgerust met een 64-bits processor en Apple gebruikt een doorontwikkeling van deze processor, de A8, voor de iPhone 6. De nieuwe processor is bijna 10 procent hoger geklokt en het ontwerp is wat verbeterd en Apple claimt dat de nieuwe processor een rekenkracht heeft die ongeveer 25 procent hoger ligt. Uit tests en benchmarks die wij zelf hebben gedraaid blijkt dat bij het verschil bij gebruik van alledaagse applicaties ongeveer 10 tot 15 procent is.

iphone-6-prestaties

De grafische chip is bovendien sterk verbeterd, volgens Apple met 50 procent, waardoor ook de gamers onder ons met de iPhone 6 goed uit de voeten kunnen. Ook deze cijfers van Apple hebben we aan de hand van benchmarks gecontroleerd en in de testapplicaties werd een prestatiewinst van ongeveer 40 procent gemeten. Het is dan ook niet overdreven om te stellen dat de iPhone 6 er dus qua rekenkracht en vooral grafische kracht flink op vooruit is gegaan ten opzichte van zijn voorganger.

NFC en Apple Pay

De laatste grote vernieuwing die de iPhone 6 biedt is een NFC-chip. In principe is de chip zelf niet heel erg bijzonder, vele Android-smartphones zijn al uitgerust met een dergelijke chip, maar wat de toevoeging van NFC interessant maakt is de introductie van Apple Pay. Deze nieuwe dienst moet het mogelijk maken om met behulp van NFC en de Touch ID-vingerafdrukscanner contactloos te betalen met de iPhone.

Apple heeft voor Apple Pay op dit moment al verschillende overeenkomsten gesloten met creditcardmaatschappijen en Amerikaanse iPhone-gebruikers kunnen dan ook al snel aan de slag met het nieuwe betaalsysteem. Wanneer de dienst ook naar Nederland zal komen is nog niet bekend, maar het is een interessant vooruitzicht en als het daadwerkelijk weet door te breken een sterk extra verkoopargument voor de iPhone 6. In het onderstaande filmpje zie je een demo van Apple Pay in actie.

Conclusie

De iPhone 6 zet de evolutie van de iPhone voort en wij vinden de nieuwe telefoon dankzij het grotere scherm en de verbeterde camera zeer zeker de moeite waard en in onze ogen een echte aanrader. De iPhone 6 ligt bovendien lekker in de hand en kan nog altijd vrij eenvoudig met één hand worden bediend. Het eenvoudige design valt ook goed in de smaak, hoewel Apple de horizontale strepen op de achterkant had mogen weglaten.

Dat we met de iPhone 6 extra processor- en grafische kracht op de koop toe krijgen is mooi meegenomen, al hebben we met de iPhone 5(S) eigenlijk ook nog nooit te maken gehad met problemen op het gebied van snelheid. De toevoeging van NFC is tot slot een zeer aardige en als Apple Pay in Nederland weet door te breken, dan zal het de manier waarop we betalingen doen revolutioneren.

Specificaties iPhone 6

ProcessorApple A8
Geheugen1 GB
Display4,7-inch IPS 1.334 x 750 pixels
Pixels per inch326
Opslag16GB / 64GB / 128GB
Eerste camera8 megapixel
Tweede camera1,2 megapixel
Video-opname1080p HD-video bij 30/60 fps
CellularGSM/EDGE
UMTS/HSPA+
DC-HSDPA
CDMA EV-DO Rev. A en Rev. B
LTE
Draadloos802.11 a/ac/b/g/n
Bluetooth 4.0
NFC
SIMNanoSIM
LocatiebepalingGPS/GLONASS
Digitaal kompas
WiFi
Mobiel netwerk
iBeacon voor microlocatie
BatterijGesprekstijd tot 14 uur
Standbytijd tot 10 dagen
Internetgebruik tot 10 uur via 3G
Internetgebruik tot 11 uur via WiFi
Video afspelen tot 11 uur
Audio afspelen tot 50 uur
Gewicht129 gram
Afmetingen138,1 x 67,0 x 6,9mm
KleurenZilver / goud / spacegrijs

Terug naar boven