iPhone Nieuws Blog . nl

Dé onafhankelijke iPhone site van Nederland. Reviews, nieuws, geruchten & aanbiedingen.

Sunday, 23 June 2024

iPhone 5S

Na alle geruchten over de iPhone 5s was het afgelopen dinsdag dan eindelijk tijd voor de officiële presentatie van het nieuwe vlaggenschip van Apple. Veel informatie over de iPhone 5s was natuurlijk al bekend, maar Apple heeft ons op verschillende punten toch nog weten te verassen.

Het design biedt weinig verrassingen

De s-modellen van de iPhone hebben de laatste jaren wat betreft design niet echt voor verassingen gezorgd. Ze krijgen in de meeste gevallen dezelfde behuizing als de voorganger en Apple legt de nadruk vooral op het verbeteren van de specificaties en functionaliteit van de telefoon.

De iPhone 5s vormt geen uitzondering en ook in dit geval wordt de behuizing van de iPhone 5 gebruikt voor de nieuwe 5s. Om de telefoon toch een iets ander uiterlijk te geven heeft Apple wel een aantal nieuwe kleurstellingen voor de iPhone 5s, namelijk gold, silver en space gray.

iphone-5s

Touch ID

De eerste echte vernieuwing die we in de iPhone 5s vinden is de vingerafdrukscanner die in de Home-button van het toestel is verwerkt. De vingerafdrukscanner, die van Apple de naam ‘Touch ID’ heeft gekregen, kan de vingerafdruk van de gebruiker inscannen waarna de telefoon kan worden ontgrendeld door de vinger kort op de Home-button te houden.

Het inscannen van vingerafdrukken duurt per gebruiker ongeveer 20 seconden en na het inscannen kan de telefoon met behulp van de vinger binnen een seconde worden ontgrendeld. Er kunnen bovendien vijf verschillende vingerafdrukken worden opgeslagen, zodat een telefoon die gebruikt wordt door meerdere familieleden door iedereen ontgrendeld kan worden.

Wie zich na de hele NSA-affaire zorgen maakt over de privacy hoeft zich volgens Apple geen zorgen te maken. De vingerafdrukken worden gecodeerd, lokaal (in de telefoon zelf) opgeslagen en het zou volgens Apple niet mogelijk zijn om deze informatie van buitenaf op te vragen.

De A7: 64-bits

Een nieuwe iPhone gaat natuurlijk ook samen met een nieuwe soc en op dit gebied wist Apple misschien wel de grootste verrassing te brengen. De A7-soc die in de iPhone 5 zit verwerkt is namelijk de eerste 64-bits soc die in smartphones terug te vinden is. Apple weet hiermee in de korte tijd dat het zelf soc’s produceert concurrenten Intel en Qualcomm te verslaan in de race naar de eerste 64-bits soc.

De snelheid van de A7 zou volgens Apple te vergelijken zijn met de snelheid van een goedkope desktop-processor en hoewel we die uitspraken waarschijnlijk met een korreltje zout moeten nemen, zal de iPhone 5s zonder twijfel een van de snelste of wellicht zelfs de snelste smartphone zijn op dit moment.

Aan de hand van de eerste demo’s van spellen die werden getoond lijkt het ook met de grafische kracht goed te zitten. De beelden van de nieuwe Infinity Blade-game waren duidelijk beter dan die van voorgaande versies en de grafische kwaliteit lijkt in de buurt te komen van de grafische kwaliteit van Xbox 360- en Playstation 3-games.

Camera-upgrade

De camerasensor in de iPhone 5s is 15 procent groter dan de sensor in de iPhone 5 en het diafragma van de camera is ook vergroot, waardoor pixels meer licht kunnen opvangen en de beeldkwaliteit van foto’s beter is.

Daarnaast is ook de flitser verbeterd en beschikt de iPhone 5s over twee leds, een led met een koele kleur en een led met een warme kleur. Hierdoor zullen foto’s die worden gemaakt in een omgeving met weinig licht natuurlijker ogen en minder last hebben van ruis en kunstmatige kleuren.

Apple heeft ook aandacht besteed aan de camerasoftware en deze is op een aantal punten verbeterd. Zo is het met een burstmodus mogelijk om ongeveer 10 foto’s per seconde te nemen en kunnen video’s in 120fps worden opgenomen, eventueel met een slowmotion-effect.

Een kleurrijk iOS 7

Tot slot heeft natuurlijk ook het besturingssysteem een update gekregen. Er is in de media al veel te lezen geweest over de veranderingen die zijn doorgevoerd in iOS 7 en de grootste verandering die trouwe iOS-gebruikers direct zal opvallen is het zeer heldere kleurenpalet.

De vroeger vrij zakelijke icoontjes zijn vervangen door icoontjes in Teletubbie-kleuren en waar vroeger gebruikt werd gemaakt van knoppen moet men tegenwoordig op gekleurde woorden drukken. Het minimalistische uiterlijk maakt het navigeren soms wat lastiger en we denken dat het vooral van de smaak van de gebruiker zal afhangen of de veranderingen op prijs worden gesteld of niet.

Gelukkig heeft Apple op het gebied van functionaliteit ook het een en ander aangepast. Zo is het eindelijk mogelijk om wifi, de flitser (of zaklamp) en bluetooth met behulp van snelkoppelingen in of uit te schakelen en zijn er schermkoppelingen voor het instellen van de helderheid van het scherm en het bedienen van de muziekspeler.

http://www.youtube.com/watch?v=rT_OmTMwvZI

Conclusie

De iPhone 5s is een waardige opvolger van de iPhone 5. De telefoon heeft met de A7-chip een stuk meer power in huis, alle 4G-banden in Nederland worden ondersteund en ook de camera en bijbehorende software zijn op enkele punten verbeterd. De vingerafdrukscanner is bovendien een leuke bonus die in praktijk wat tijd kan besparen bij het ontgrendelen van de telefoon.

Het is jammer dat de iPhone 5s geen nieuw ontwerp heeft gekregen, maar dat was gezien Apple’s tradities eigenlijk vooraf al duidelijk. Het maakt van de iPhone 5s echter zeker geen slechte telefoon, het design is nog steeds erg aantrekkelijk en het is op dit moment misschien wel de snelste telefoon op de markt. Voor mensen die van de iPhone 5 afkomen is het misschien niet direct de beste aanschaf, maar voor iedereen die van een eerder model afkomt is het zonder meer een echte aanrader.