iPhone Nieuws Blog . nl

Dé onafhankelijke iPhone site van Nederland. Reviews, nieuws, geruchten & aanbiedingen.

Sunday, 23 June 2024

De iPad Mini is geboren!

De iPad Mini is geboren!

Ongeveer een maand geleden was er het Apple Event gericht op de nieuwe iPhone, met rugnummer 5. De geruchten gingen dat er ook aandacht zou worden besteed aan de nieuwe iPad Mini, maar deze geruchten bleken uit. Nu, krap een maand later, is het wel eindelijk zo ver: de iPad Mini ziet het levenslicht.

Het eerste wat opvalt bij het zien van de iPad Mini is het feit dat de screen-to-surface ratio anders ligt dan bij de top iPad modellen en meer weg heeft van de verhoudingen in de iPhones: een relatief dikkere boven- en onderkant waar onder andere de front-camera en de home button zitten en smallere zijkanten. Er wordt door Apple beweerd dat dit een ideale minipad is om in 1 hand vast te houden, maar dat zou wel betekenen dat je toch wel aardige handen moet hebben. Ook is de smallere zijkant iets minder praktisch als je hem traditioneel vast wil houden, je duim zal dan deels over het bruikbare schermoppervlak gaan vallen. Deze Mini zal gekanteld echter gewoon prima en probleemloos praktisch vast te houden zijn, wat voor het kijken van filmpjes een pre is.

De Google Nexus 7, de Mini’s voornaamste concurrent, heeft die verhoudingen net wat anders: de zijkanten zijn nog steeds smaller dan boven en onder, maar bieden wel meer ruimte om de tablet ‘traditioneel’ vast te houden. Maar daar zit dan gelijk een verschil: de Nexus 7 maakt gebruik van een 7 inch display waar deze Mini het met een 7,9 inch doet. De beeldverhouding ligt ook net iets anders wat het voor Apple moeilijker maakt om het 7,9 inch scherm in een nog kleinere behuizing te stoppen.

Wat verder opvalt zijn de specs: een 7,9 inch scherm met een 1024 bij 786 pixels scherm is nou niet wat je noemt vooruitstrevend, iets wat Apple toch altijd probeert te zijn. Maken we de vergelijking met de Nexus 7 weer dan zien we dat laatstgenoemde een 1280 x 800 scherm huisvest, en ook nog eens goedkoper is. Al met al lijkt Apple met de iPad Mini niet zo “resolutionair” te zijn als het met de iPad 3 wel was: 2048 x 1536, dat is ruim 2x zoveel pixels op een scherm dat nu dus maar net wat meer dan 2 inches in doorsnede groter is.

Klinkt het kritisch? Dat klopt wel. Ik vraag me gewoon af hoe goed deze iPad Mini uit de tests zal komen, want de specs klinken mij niet al te spectaculair.

On a side note: Apple lanceerde op het event van gisteren ook een verbeterde “new iPad”, met rugnummer 4een snellere Mac Mini, een 13 inch Retina Macbook Pro en een nieuwe iMac. De verwachtingen zijn er nu dat Apple de komende lente met een nieuwe Apple TV aan zal komen.

Share your comment :