iPhone Nieuws Blog . nl

Dé onafhankelijke iPhone site van Nederland. Reviews, nieuws, geruchten & aanbiedingen.

Sunday, 23 June 2024

Eindelijk – de iPhone 5S en 5C!

Eindelijk – de iPhone 5S en 5C!

Na maanden van speculatie, geruchten en heel veel geduld was het vanavond dan eindelijk zover, Apple heeft in California officieel de toekomstige iPhone(s) aangekondigd. Zoals verwacht waren de grootste aandachttrekkers de nieuwe iPhone 5S en de  iPhone 5C.

Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste aspecten van de twee nieuwe toestellen. Later deze week kun je uitgebreidere reviews lezen over beide toestellen.

iPhone 5S – de hoofdrolspeler 

Dit is waar verreweg de meeste van ons op zaten te wachten. De enige echte opvolger van de ongelofelijk succesvolle iPhone 5, de iPhone 5S. Hoewel er veel geruchten waren over wat er allemaal zou worden veranderd blijkt het dat een deel ervan klopt maar een deel ook complete onzin was.

Laten we beginnen met de buitenkant. Zoals je op foto’s al hebt kunnen zien ziet de iPhone 5S er aanzienlijk anders uit dan haar voorganger(s). Hoewel het nog steeds overduidelijk een iPhone is, val meteen op dat het vierkantje rondom de home-knop verdwenen is. Bovendien zit er een ijzeren ring om de knop, deze zorgt ervoor dat de 5S via vingerafdrukken kan worden vergrendeld en geopend.

Aan de achterkant van het toestel zien we een verbeterde camera met een 15% grotere beeldsensor (betere foto’s met minder licht) en een twee kleuren flitser die autonomistisch de juiste flits voor je uitzoekt. Bovendien heeft de camera een ingebouwde beeldstabilisatie, burt-modus waarmee snel 20 foto’s genomen kunnen worden en een slow-motion optie waarmee je met 120 fps kunt schieten.

Onder de motorkap zien we de nieuwe Apple A7 64-bit chip die aanzienlijk sneller en efficiënter is dan de voorganger, de A6. Het schijnt de eerste chip te zijn in de smartphone wereld met een 64-bit architectuur. Daarnaast zit er ook nog een zogenaamde M7 chip in de 5S die continu data opslaat van de bewegingen die het toestel maakt. Dit gebeurt buiten de processor om waardoor geen rekenkracht verloren gaat. Volgens Apple zal deze chip alle gezondheid-apps in de app store aanzienlijk kunnen verbeteren.

En natuurlijk draait het toestel op iOS 7, de laatste versie van het mobiele besturingssysteem van Apple. De iPhone 5S zal verkrijgbaar zijn voor €699,- (16 GB), €799,- (32 GB) en €899,- (64 GB). Het toestel zal in Nederland beschikbaar zijn maar de preciese datum weten we nog niet. In Amerika ligt hij op 20 spetember al in de winkels.

iPhone 5C – het broertje van plastic

Misschien zijn er de afgelopen maanden nog wel meer geruchten geweest rond de 5C dan de 5S. Maar verreweg de meeste geruchten daarvan blijken dus ook waar te zijn. Apple heeft een aantal uur geleden inderdaad een tweede versie van de iPhone geintroduceerd, namelijk de 5C.

Zoals verwacht is dit een ‘goedkopere’ variant van de originele iPhone en is bedoeld als middenklasse toestel. Qua formaat en beeldscherm is de 5C hetzelfde als de nieuwe 5S. Het verschil zit hem vooral in de behuizing en onder de motorkap.

De behuizing van de 5C is gemaakt uit een stuk plastic in plaats van het oude vertrouwde aluminium en glas. Hierdoor is het toestel iets goedkoper met een startprijs van €599,- voor de 16 GB versie. Hoewel de geruchten uitgingen van een ‘goedkope’ iPhone laat deze prijs toch wel iets anders blijken.

Het beeldscherm heeft net als de huidige iPhone 5 een 4-inch scherm met een resolutie van 1136 x 640 pixels. Daarnaast is de A6 chip en de camera ook identiek aan die van de huidige iPhone 5. Alleen de batterij is iets groter waardoor de 5C langer meegaat. Natuurlijk zal de 5C ook draaien op iOS 7, maar het is ook hier nog niet bekend wanneer hij precies in de winkels zal liggen.

En? Heeft Apple kunnen voldoen aan alle verwachtingen, of ‘will there be more’? Laat je mening horen in de comments. In de loop van de week kun je hier ook gedetailleerde reviews lezen over beide toestellen.

(dank aan: engadget & nu.nl)

Share your comment :