iPhone Nieuws Blog . nl

Dé onafhankelijke iPhone site van Nederland. Reviews, nieuws, geruchten & aanbiedingen.

Sunday, 19 May 2024

4 toestellen verwacht op het iPhone-event 2015

4 toestellen verwacht op het iPhone-event 2015

De lancering van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus komt steeds dichterbij en de geruchtenmolen draait alweer enige tijd op volle toeren. Opvallend is dat de meeste geruchten niet over de opvolgers van de vlaggenschepen gaan, maar over een derde toestel, de iPhone 6c. Wij hebben echter aanwijzingen dat er ook een iPhone 6c Plus model verwacht kan worden en deze als 4e toestel binnen een jaar in de schappen zal liggen.

iphone-6-s-c-models

“Hey Siri, give us a hint.”

De iPhone 6c

Het heeft er alle schijn van dat Apple in ieder geval met één nieuw toestel in de c-reeks gaat komen. Eind maart berichtte het doorgaans goedingelichte DigiTimes, op basis van bronnen binnen de industrie, al dat Apple van plan zou om een compactere 4-inch iPhone 6c te lanceren naast de iPhone 6s en iPhone 6s Plus. Begin deze maand liet DigiTimes opnieuw weten dat het toestel volgens hun bronnen nog altijd in de pijplijn zit. Het derde toestel zou alleen niet in september worden aangekondigd, maar pas in het tweede kwartaal van volgend jaar. Volgens DigiTimes worden de telefoons later geïntroduceerd omdat Apple gebruik wil maken van een nieuw soort processor, die kleiner en energiezuiniger is.

iPod Touch als ideale testcase

DigiTimes is niet de enige bron die ervan overtuigd is dat de iPhone 6c zal verschijnen, ook veel andere blogs en insiders melden dat zij voldoende redenen hebben om een 6c-model te verwachten. Volgens enkele van hen, waaronder het vooraanstaande Forbes, is de verrassende lancering van de nieuwe iPod Touch die ongeveer een maand geleden zonder aankondiging ineens in de Apple Store verscheen, een duidelijk signaal dat er ook een compactere iPhone aan zit te komen. De nieuwe iPod kan namelijk het best worden omschreven als een 4-inch iPhone 6 zonder belfunctionaliteit en het is daarmee een ideale testcase voor de iPhone 6c.

De zesde generatie iPad Touch

‘De zesde generatie iPod Touch, een voorproefje op de iPhone 6c?’

De iPhone 6c Plus

De meeste sites laten het wat betreft geruchten bij de iPhone 6c en er wordt verrassend weinig gespeculeerd over een iPhone 6c Plus. Vrij opmerkelijk, aangezien steeds meer smartphonefabrikanten meerdere modellen op de markt brengen om hun kansen te spreiden en grotere smartphones en phablets de afgelopen jaren juist erg populair zijn.

Kijken we bijvoorbeeld naar Apples grootste concurrent, Samsung, dan zien we dat ze daar sinds de introductie van de eerste Galaxy Note steeds meer zijn overgeschakeld op grote telefoons en de Koreaanse smartphone fabrikant heeft deze maand zelfs de Galaxy S6 Edge+, een soort van phablet-versie van de Galaxy S6 Edge, aangekondigd. Deze vervult volgens de analisten van Samsung een specifiek deel van de marktvraag die momenteel nog niet wordt voorzien. Opmerkelijk genoeg kiest Samsung er tevens voor om binnen Europa enkel expliciet het nieuwe S6 Edge+ model uit te brengen en richt zich met de Galaxy Note 5 phablet enkel op Amerika en Azië.

Kijkende naar de marktontwikkelingen zou een grotere uitvoering van de iPhone 6c ons dan ook niet meer dan logisch lijken, zeker als de iPhone 6c pas in de eerste helft van 2016 wordt geïntroduceerd.

Lancering eerste helft 2016 aannemelijk

En een lancering in het tweede kwartaal van 2016 is meer dan aannemelijk. Niet alleen omdat Apple, zoals DigiTimes stelt, kosten wil sparen en wil wachten op kleinere en zuinigere processoren, maar ook omdat Apple waarschijnlijk wil voorkomen dat de iPhone 6s en iPhone 6s Plus moeten concurreren met de toestellen van eigen makelij en er dus kannibalisatie optreedt.

Een latere lancering in het tweede kwartaal van volgend jaar heeft bovendien het voordeel dat de dip in verkopen die traditioneel in deze periode optreedt kan worden opgevangen. De iPhone 6c en iPhone 6c Plus zouden er op die manier dus ook voor kunnen zorgen dat Apple niet alleen in het vierde en eerste kwartaal veel iPhones verkoopt, maar dat de verkopen ook in het tweede en derde kwartaal op peil blijven.

Jaarlijkse dip iPhone

‘Jaarlijkse dip in iPhone sales in het tweede en derde kwartaal’

De lange adem van het c-model

Je zou je wel nog kunnen afvragen waarom Apple überhaupt de strategie van het iPhone c-model zou willen opvolgen. De iPhone 5c werd door de media bij de lancering al vrij snel afgeschreven als een mislukking. We moeten echter niet vergeten dat de iPhone 5c wél tegelijkertijd werd gelanceerd met het vlaggenschip, de iPhone 5s: een goed voorbeeld van het optreden van kannibalisatie.

Ook lijkt de media wat te snel een conclusie te hebben getrokken. De iPhone 5c lijkt namelijk een lange adem te hebben. Volgens de data van Fiksu bestrijkt de iPhone 5c nog altijd 7,6% van de actieve iPhone-markt.

iPhone usage monitor
iPhone adaption launches

‘Marktverdeling en gebruik van iPhone toestellen (Fiksu)’

Nog interessanter: data uit Google Trends geeft weer dat interesse in de iPhone 5c in het afgelopen jaar in Nederland juist is toegenomen ten opzichte van de originele releasedatum, terwijl de interesse in de iPhone 5s is afgenomen. Onze bronnen binnen de telecombranche bevestigen dit beeld, ook zij stellen dat de iPhone 5c de laatste maanden relatief goed verkoopt. Voor de iPhone 6s is tot nu toe weinig belangstelling, al zal dit bij de officiële aankondiging explosief stijgen. De 6c- en 6c Plus modellen blijven vooralsnog buiten beeld.

Google Trends

‘Een overzicht van de interesse naar de iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6s & iPhone 6c (Google Trends)’

Trends zoekvolume

‘Trends in zoekvolume voor de iPhone 5c’

De productcyclus van de iPhone 5c wijkt duidelijk af van de overige modellen en trekt een ander marktsegment aan die met de premium modellen niet bereikt wordt. Hoewel Tim Cook eerder toegaf dat de 5c minder succesvol was dan verwacht is het lange termijn verloop zeker niet onsuccesvol te noemen. Het is dus niet verassend dat Apple de strategie van het c-model in de toekomst zal voortzetten.

Meer duidelijkheid?

We gaan al met al dus spannende tijden tegemoet en het lijkt erop dat we in het komende jaar 4 nieuwe iPhones mogen begroeten. Wanneer daar zekerheid over komt is op dit moment nog onbekend. Het is mogelijk dat Apple op de persconferentie voor de iPhone 6s en iPhone 6s Plus, die over 3 weken zal plaatsvinden, meer duidelijkheid schept over wat we mogen verwachten wat betreft de iPhone 6c en iPhone 6c Plus. Het is echter ook mogelijk dat we nog wat meer geduld moeten hebben en tot het voorjaar van 2016 moeten wachten.

[update 9 -10-15]

De nieuwe iPhones zijn al volop in bestelling en vannacht om 00.01 uur mogen de toestellen dan eindelijk ook in Nederland geleverd worden! Wat wij van onze bron hebben begrepen, dat de iPhone 6c Plus ook aangekondigd zou worden op het iPhone-event is dus niet uitgekomen. De iPhone 6c staat volgens de geruchten nog echter nog steeds in de planning dit jaar. Of de iPhone 6c Plus daadwerkelijk nog op de markt zou komen is dus nog even afwachten. Als we daar meer info over hebben dan lees je dat uiteraard als eerste hier!

<blockquote class=”twitter-tweet” lang=”en”><p lang=”en” dir=”ltr”>Sounds like iPhone 6s, 6s Plus, and 6c will all arrive concurrently.</p>&mdash; Evan Blass (@evleaks) <a href=”https://twitter.com/evleaks/status/630958036501307392″>August 11, 2015</a></blockquote>
<script async src=”//platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Share your comment :