iOS geschiedenislesje
Tijdens de introductie van de iPhone op 9 januari 2007, zaten de ontwikkelaars van het iPhone OS team in spanning te kijken toen Steve de demo gaf. Het iPhone OS was namelijk nog lang niet af. De volgorde van apps openen, scrollen en zelfs de muziek afspelen moest in een bepaalde volgorde en tijd gebeuren, anders zou de iPhone publiekelijk crashen.
De uiteindelijk definitive versie van het OS en de iPhone waren ook verre van up-to-date, als je keek naar de concurrentie. 3G werd niet ondersteund, multitasking was ook maar voor ‘t gemak weggelaten. Kopiëren en plakken? Forget it. Iets anders dan het zwarte achtergrondje? Nee nee, de iPhone was volledig hermetisch afgesloten voor ontwikkelaars en hackers.
iPhone OS 1.0
Wat hadden we dan wel? Eigenlijk gewoon een basic phone die kon bellen, sms’en, internetten en mailen. Verder kon ‘ie ook nog wel je agenda, foto’s, video’s, notities en aandelen bekijken maar dan had je het eigenlijk wel gehad.
Zeker waren ze revolutionair met de vinger multi-touch, wide screen iPod en de Safari Web Browser,en voor die tijd was dat ook echt bijzonder. Maar toch miste er iets. Apps. Wist je dat de App Store pas kwam met iPhone OS 2.0?
iPhone OS 2.0
Eindelijk schrokken ze wakker bij Apple en werd in juli 2008 het nieuwe OS geïntroduceerd voor de iPhone en iPod Touch. (iPhone OS was dus best wel een awkward name..) Het nieuwe OS bevatte de App Store, iPhone SDK, Microsoft Exchange en Mobile Me. C’est ca. Ja oké er waren nog meer kleine dingetjes zoals bug fixes maar die gaan we hier niet behandelen.
Wat iPhone OS 2.0 ook mee bracht waren nieuwe en meerdere bugs. Laat ik het zo stellen: iPhone OS 2.0 was niet de meest stabile release van alle software updates. De batterij was binnen no-time leeg (… ja dat was toen al), apps konden crashen en middenin een telefoon gesprek viel soms de verbinding weg. (Niet te verwarren met de antennagate, dat was met iOS 4 op de iPhone 4)
iPhone OS 3.0
Samen met de iPhone 3GS, in juni 2009 werd iPhone OS 3.0 uitgebracht. Wederom waren er geen echte nieuwe features, maar meer kleine updates om gemiste functionaliteiten naar de iPhone en iPod touch te brengen. Zo werd met de komst van iPhone OS 3.0 de intrede gedaan van de gemiste Kopieer, Knip en Plak functie, Notificaties, Zoek mijn iPhone (Mobile Me abonnement vereist) Video Opnames, Internet Deling via BlueTooth en USB.
iPhone OS 3.2
Met de komst van de iPad, kwam ook iPhone OS 3.2 uit. Deze was Speciaal alleen voor dat apparaat. Door de komst kwam er helaas een einde aan de ondersteuning van de 1e generatie iPhone en iPod Touch. iPhone OS 3.1.3 is de laatste update die zij nog kunnen installeren en gebruiken op hun device. iPhone OS 3.2 is alleen voor de iPad uitgebracht zodat Apple zich kon focussen op het grotere scherm en extra functies die zich aanboden.
iOS 4
Tijdens de eerste preview werd weliswaar nog steeds gesproken over iPhone OS 4, maar toen de iPhone 4 werd geïntroduceerd tijdens het WWDC, werd het OS omgedoopt tot iOS 4. De combinatie van iOS 4 en de iPhone 4 zorgden voor een geweldig succes van de iPhone omdat bij deze update geweldig en langverwachte features zaten. Apple is namelijk bij deze update gaan luisteren naar hun gebruikers welke zogenoemde feature requests insturen. Een van die veel verzochte updates was Multitasking. Nu kon je eindelijk muziek luisteren terwijl je op het web aan het browsen was. Lastig om te geloven he? Die soms wat onhandige autocorrect optie is ook pas sinds iOS 4 aanwezig, net als de optie om je achtergrond aan te passen en Game Center te gebruiken.
Wat overigens ook mede heeft meegewerkt aan het grote succes was uiteraard de iPhone 4 met het retina scherm, een camera aan de voorkant en de Apple A4 chip. Nog nooit was er zo’n dunne telefoon met zulke prestaties gezien. Het mooiste “One More Thing…” van Steve Jobs was naar mijn zin FaceTime. Deze geweldige vernieuwing heeft de manier van telefoneren radicaal veranderd. Nu was niet alleen mogelijk om de verschrikkelijke stem van je schoonmoeder te horen, maar nu kon je ook d’r ook nog eens aankijken. Of vrienden die gezellig op vrijdagavond in de bar zitten gaan jou FaceTimen, terwijl jij thuis moet zitten van je vriendin om gezellig een avondje The Voice mee te kijken.
Voor bedrijven en scholen begon iOS 4 ook zijn eerste stapjes te zetten. Alle data werd versleuteld en beheerders konden makkelijk meerdere iOS devices beheren. De iPod kon vanaf toen ook zelf afspeellijsten maken en wijzigen, en in het homescreen kon je mappen aanmaken.
iOS 5
Met iOS 4 werd al een nieuwe start ingeluid, maar met iOS 5 was helemaal het hek van de dam. Notificatie center werd toegevoegd, om nooit meer een bericht te missen of er door onderbroken te worden. iMessage werd geïntroduceerd. De gratis berichtendienst van Apple welke mooi synchroniseert tussen al je Apple Devices. Kiosk was ook nieuw. Je kon door middel van in-app-purchases jezelf abonneren op een dag-, week-, of maandblad welke dan automatisch werd ingeladen in de kiosk. Herinneringen: je to-do lijstje welke kan functioneren op een bepaalde datum en tijd, of op een bepaalde locatie. Siri, je persoonlijke assistente waar je alles tegen kan roepen en geen commando’s meer hoeft te geven. Het leuke van deze assistent is dat ze een eigen leven lijkt te hebben. Er is zelfs een Tumblr pagina met de dingen die Siri antwoord. PC Free was ook een enorme stap. Het is niet langer nodig om een computer te hebben om je iPhone, iPod of iPad te activeren. Dan kan gewoon, recht uit de doos. Over-The-Air Updates (OTA) kwam, als aanvulling op PC free. Ook om te updaten is dus helemaal geen computer meer nodig.
De volgende functie is iCloud, voorheen MobileMe. Toen MobileMe werd geïntroduceerd in 2008 liep de service helemaal niet zoals de bedoeling was er waren synchronisatie problemen en mails verdwenen gewoonweg. Steve riep het hele team bij elkaar en vroeg wat MobileMe zou moeten doen. Toen een van het MobileMe team antwoordde wat de service zou moeten doen, zei Jobs, “So why the f doesn’t it do that?” Na flink wat wikken en wegen, werd MobileMe steeds stabieler, maar nog steeds deed het niet wat het eigenlijk zou moeten doen.
In 2012 werd besloten dat MobileMe vervangen werd door iCloud. Sommige functies werden weggelaten, zoals de iDisk, maar er kwamen nieuwe, betere en vooral werkende features voor terug, zoals Photo Stream en iCloud Backup.
iOS 6
Tijdens de WWDC van 2012 werd het nieuwe iOS gelanceerd en laatste features gepresenteerd. Ook deze versie was een giant leap forward Zo werd Siri geüpdatet met sport weetjes, Kreeg Facebook, na Twitter, een diepe integratie binnen het OS zodat delen van content alleen maar makkelijker werd voor de gebruiker. Het handige Do Not Disturb werd ook bij deze update toegevoegd. Deze functie heeft als voordeel dat het je scherm niet op laat lichten, geen geluid afspeelt en je telefoon niet gaat vibreren bij het ontvangen van een bericht. Een handige nieuwe toevoeging waren de opties “Antwoord met bericht” en “Herinner mij later” Als je in een meeting zit en de oproep niet kan beantwoorden kun je snel een bericht sturen en herinnerd worden bij het vertrek dat je diegene nog terug moet bellen.
De komst van iOS 6 en Apple Maps, betekende de dood van de standaard Google Maps op de iPhones. Apple heeft deze Maps app helemaal van de grond opgebouwd, maar dat had echter wel consequenties. Door het zo snel uit te rollen en Google niet op tijd hun eigen app klaar had, liepen veel mensen tegen de lamp omdat Apple uiteraard de nodige ervaring mistte. Tim Cook liet zelfs een open brief plaatsen op de website met daarin zijn openlijke excuses en tijdelijke alternatieven, Scott Forstall zou deze geweigerd hebben te tekenen. Ook beloofde hij dat de nieuwe Maps App beter ging worden in de toekomst. Naar mijn mening hebben ze dat netjes gedaan en opgelost, uiteraard samen met de gebruikers. Door te tappen op “meld een probleem” kun je aangeven wat er fout is, en Apple past het redelijk snel aan.
Verder waren er nog kleine updates zoals Safari Banners; de banners die je ziet als website ook een app heeft. Shared PhotoStream; onderdelen van je PhotoStream delen met vrienden, familie en collega’s. En tot slot Passbook; Al je boarding passes en coupons bij elkaar.
iOS 7
Vanaf iOS 7 ging alles even anders. Er was een hoop gerommel bij het Apple Leadership. Jony Ive werd aangesteld als leider van het Human Interface design team en Scott Forstall kon samen met John Browett inpakken en wegwezen. Met Jony aan het roer en Scott niet langer in de weg, kon er maar 1 ding gebeuren. Een compleet nieuw design voor het nieuwe iOS.
Tijdens het WWDC van 2013 werd het lang verwachtte (semi) platte iOS 7 aangekondigd. Het meest opvallende was natuurlijk het radicaal veranderde design, maar gelukkig bleef het daar niet bij. Uiteraard was er weer een hele stapel aan nieuwe features. Control Center: Eindelijk werd het makkelijk gemaakt om snel de meest gangbare settings in te stellen. Helderheid, iPod, AirPlay, AirDrop en de handige Apps zoals FlashLight, Rekenmachine, Timer en de Camera. Met AirDrop kun je makkelijk foto’s versturen via een Peer-to-Peer verbinding zoals we kennen van de Mac. Het jammere is alleen dat het niet werkt van een Mac naar iOS Device of andersom. Een nieuwe toevoeging, helaas alleen voor de USA, is iTunes Radio. Update: Activeer iTunes Radio nu ook in Nederland! Het is Spotify, maar dan op de Apple manier. De beste oplossing en misschien wel het belangrijkste voor anti-diefstal is Activation Lock. Wanneer je je iPhone instelt als gestolen via zoek mijn iPhone, kunnen de dieven de iPhone alleen nog maar gebruiken als ze ook jouw Apple ID en wachtwoord weten.
Verder werd de manier van multitasking veranderd, werkt Safari Full-Screen en heeft een Smart Search balk, werd de Foto’s App geüpdatet met automatische collecties en momenten.
iOS X
Wat zouden toekomstige iOS updates ons brengen, samen met de nieuwe iPhone 6? Dat is slechts gissen.
Hieronder staat wel alvast een video met leuke functies die ik straks graag zou willen gebruiken, wat is jouw mening?
Heb jij zelf ook een leuk concept bedacht en/of gemaakt? Iets tegen gekomen op het web? laat het ons weten via iphonenieuwsblog [at] gmail [punt] com en wie weet plaatsen we hem hier tussen of wijden we zelfs een complete post aan jou!
Share your comment :