iPhone Nieuws Blog . nl

Dé onafhankelijke iPhone site van Nederland. Reviews, nieuws, geruchten & aanbiedingen.

Monday, 15 April 2024

iPhone 5: nieuwe connector en adapter

iPhone 5: nieuwe connector en adapter

De nieuwe iPhone zal een nieuwe dock-connector krijgen, dat is zeker. En voor kopers geldt daar de regel: geen backwards compatibiliteit met oude (speaker-)docks. Het lijkt erop dat daar een oplossing voor gaat komen, maar dat Apple in ieder geval voorlopig het alleenrecht wil houden.

De nieuwe dock-connector is ontworpen met een kleiner aantal pinnen (19 pinnen, in tegenstelling tot de 30 in de huidige connector), wat de connector kleiner kan maken. Die keuze is gemaakt omdat deze nieuwe connector een digitaal signaal uitstuurt in plaats van het analoge signaal dat uit de connector in de toestellen tot en met de 4S komt stromen. Daardoor zijn de (speaker-)docks die al op de markt zijn niet direct bruikbaar. Dat geldt ook de andere kant op: oudere toestellen in de iPhone en iPod lijn zouden niet meer standaard werken met nieuwe docks.

De geruchten gaan nu dat er adapters komen die beide kanten op moeten gaan werken. Zo zouden oude toestellen met een adapter kunnen werken met nieuwe docks en de iPhone 5 zou straks backwards compatible moeten zijn met de docks van nu. De geruchten spreken ook over Apple als enige fabrikant van deze converters, in ieder geval voorlopig. Of fabrikanten later de vrijheid zouden krijgen om ook met adapters op de markt te komen is maar de vraag.

Er hangt wel een (klein) prijskaartje aan: de converters moeten per stuk zo’n $10 opleveren, of $29 voor een pak van 3. Het lijkt eigenlijk niet meer dan redelijk dan dat Apple deze converters gratis mee zou leveren met het nieuwe model.

Maar daarnaast bestaat er de vraag in hoeverre connectors en adapters straks nog nodig zullen zijn, aangezien Apple met Airplay ook een draadloos alternatief in huis heeft. Airplay zal geen problemen opleveren met compatibiliteit en wij hopen dan ook zeer dat Apple de ontwikkeling van Airplay doorzet. Veel antwoorden zullen we gelukkig binnen een week waarschijnlijk wel krijgen.

(foto: Josh Miller/CNET)

Share your comment :