iPhone Nieuws Blog . nl

Dé onafhankelijke iPhone site van Nederland. Reviews, nieuws, geruchten & aanbiedingen.

Sunday, 23 June 2024

Nieuwe iPhone het eerste model met universele oplader?

Nieuwe iPhone het eerste model met universele oplader?

Het Europees parlement in Straatsburg heeft deze maand besloten dat alle fabrikanten van mobiele telefoons en smartphones over uiterlijk drie jaar één universele oplader op de Europese markt moeten brengen.De Europese Commissie in Brussel gaat zich nu over de technische uitwerking buigen.

toine manders
Toine Manders, parlementslid 50PLUS

Toine Manders, 50PLUS, heeft op de wetgeving aangedrongen omdat Apple niet langer mee werkte aan een standaard USB-oplader. In 2009 had Apple onder druk van het Parlement afgesproken dat ze nieuwe telefoons en smartphones geschikt zouden maken voor een uniform apparaat. Het was voor Apple voldoende om een transformatie stekker mee te leveren. Op dit moment maakt Apple daarom nog steeds gebruik van de Lightning stekker. Volgens de nieuwe wet is dit straks niet meer toegestaan. Dus een opzetstukjes om een conventionele adapter te gebruiken worden straks verboden en de oplader moet dan volgens de micro-USB-standaard worden ontworpen. Op de afbeelding hieronder zie je de lightning stekker en de micro-USB.

Naast het feit dat het voor consumenten gemakkelijker is met een universele oplader is het ook voor het milieu beter. Volgens een schatting van de Europese Commissie wordt er jaarlijks in de EU voor 300 miljoen euro verspild aan opladers en snoeren die niet meer bruikbaar zijn voor een volgend toestel.

Nieuwe iPhone uitgerust met universele oplader?

Dus zal de nieuwste iPhone straks uitgerust zijn met een micro-USB-oplader? Het antwoord op die vraag is nee. Dat zal niet het geval zijn.Untitled

De reden hiervoor is dat Europese landen achttien maanden gekregen hebben om de regels op te nemen in hun wet. Na deze achttien maanden krijgen telefoonfabrikanten een jaar om aan de regels te voldoen. Dit zou betekenen dat vanaf begin 2017 de universele opladers een feit zijn. Het nieuwste model van Apple dat waarschijnlijk nog dit jaar zal worden aangekondigd, zal naar verwachting niet uitgerust zijn met een universele oplader.

Share your comment :