iPhone Nieuws Blog . nl

Dé onafhankelijke iPhone site van Nederland. Reviews, nieuws, geruchten & aanbiedingen.

Sunday, 23 June 2024

De iPhone 5 met sim only: goedkoper?

De iPhone 5 met sim only: goedkoper?

Dat de iPhone 5 dé smartphone van het moment is, hoeven we hier niet te betogen. Dat het ook één van de duurdere toestellen in de winkels is, verbaasd niemand zich over. Voor kwaliteit betaal je tenslotte. Toch is er een opvallende trend gaande: er worden meer en meer losse toestellen verkocht. Hand in hand bij dat nieuws hoort natuurlijk de vaststelling dat steeds meer gebruikers overstappen op een sim only abonnement. Maar is dat nou echt zoveel goedkoper?

Om hier wijs uit te worden, nemen we gewoon de rekenmachine ter hand, en zoeken wat prijzen bij elkaar. Als we een blik werpen in ons eigen iPhone 5 aanbiedingen overzicht, is de goedkoopste bij ons bekende ‘normale’ toestel-met-abonnement combinatie er eentje waar je – als je álle kosten bij elkaar optelt – € 44,17 per maand voor betaalt. Daarvoor krijg je dan 300 belminuten, 300 SMSjes, en 500 MB data. De vraag is nu dus of een losse iPhone 5 mét sim only abonnement inderdaad goedkoper kan zijn.

De goedkoopste losse iPhone 5 die wij konden vinden, met 16 GB opslag, kost € 709. Als je dit bedrag ‘uitsmeert’ over 24 maanden – de looptijd van een standaard abonnement – komt dit al neer op een maandbedrag van € 29,54. We moeten dus een sim only abonnement zien te vinden dat een gemiddelde prijs heeft van € 14,63 per maand. Om de vergelijking eerlijk te houden, moet dit sim only abonnement dus minimaal 300 belminuten en SMS berichten, en minstens een 500 MB databundel bieden.

De prijsvechter – waar helaas de reviews gemengd over zijn – Hollandsenieuwe biedt een sim only abonnement met 275 minuten en SMSjes, en 500 MB data voor € 16,75. Leuk, maar te duur. En ook bij T-Mobile worden we niet wijzer: voor 250 minuten, een onbeperkt aantal SMSjes en 500 MB data moet € 20,- per maand betaald worden.

Om je veel onnodige details en lange opsommingen met aantallen minuten en prijzen te besparen (Vodafone, KPN, Telfort, Simyo), springen we maar gelijk door naar de eindconclusie van ons kleine onderzoekje. Alleen  Tele2 kan een propositie bieden die nét binnen de grenzen van ons ‘budget’ van € 14,63 valt: voor 300 minuten en SMSjes en een databundel van 500 MB betaal je daar € 13,50 per maand.

De besparing is hier dus € 1,13 per maand, oftewel € 27,12 over een looptijd van 24 maanden gerekend. En dan moet er nog bij worden vermeld dat Tele2 op dit moment geen aansluitkosten rekent voor een sim only abonnement. Zodra deze kosten er weer bij komen –  € 30,- normaal gesproken – schiet de prijs van het abonnement naar € 14,75 per maand, en dus boven de gemiddelde maandprijs van de goedkoopste ‘normale’ aanbieding.

Al met al luidt onze conclusie dus, dat het amper goedkoper is om een losse iPhone 5 aan te schaffen, en deze zelf te combineren met een sim only abonnement. Wie goed zoekt, kán wat geld besparen, maar bij vergelijkbare aantallen belminuten, SMSjes en datahoeveelheden is het verschil eigenlijk verrassend klein.

Share your comment :