iPhone Nieuws Blog . nl

Dé onafhankelijke iPhone site van Nederland. Reviews, nieuws, geruchten & aanbiedingen.

Sunday, 19 May 2024

Jawel hoor! Daar is dan eindelijk iOS9!

Jawel hoor! Daar is dan eindelijk iOS9!

ios9

Het heeft eventjes geduurd, maar dan heb je ook wat! Een paar dagen geleden heeft Apple tijdens de WWDC Keynote de nieuwste versie van haaar mobiele besturingssyteeem onthuld, namelijk iOS 9. Het bedrijf liet weten zich op vier specifieke gebieden te hebben gericht om de ervaring van iOS 8 nog beter te maken.

“iOS 9 is packed with more intelligence throughout, and delivers big updates to the apps customers use most — Maps supports public transit, a redesigned Notes app provides great new ways to capture ideas, and a beautiful News app delivers content that’s personalized to your interests”     -Craig Federighi (Senior vice president of Software Engineering)

Intelligence

f1433785963

Een van de belangrijkste dingen waar Craig tijdens de presentatie op hamerde was het feit dat iOS 9 een stuk ‘intelligenter’ is dan haar voorgangers. Actieve assistentie van verschillende apps (zoals Agenda, Maps en Pay) en een ietwat slimmere SIRI moeten ervoor zorgen dat de ervaring met zowel nieuwe als oudere iDevices een stuk beter en veilgier wordt.

Zo kan iOS 9 bijvoorbeeld aan je vragen of veelgebruikte apps als standaard moeten worden ingesteld. Dus als je bijvoorbeeld altijd je mail opent met de mail app, maar je zit een keer in de browser een mail te lezen kun je dus automatisch worden doorgestuurd naar de juiste app. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld bij afspraken in je agenda rekening gehouden met het verkeer en eventuele files op dat moment. Dus je krijgt op tijd te weten of je een omweg moet nemen of juist een half uurtje eerder moet vertrekken om nog op tijd te komen.

Apps

iOS-9-News

Ook in het apps segment zijn er heel wat verbeteringen doorgevoerd. Zo heeft Apple Maps nu ingebouwde informatie over het openbaar vervoer (bussen, treinen, trams en metro’s) en kunnen er combinaties van wandelen, fietsen en openbaar vervoer worden gemaakt om op de juiste bestemming te komen.

Verder zijn de Notes app en News app volledig op de schop gegaan en hebben een nieuw en fris uiterlijk gekregen en een paar handige nieuwe functies. Zo kun je in de Notes app bijvoorbeeld een to-do-list tekenen met je vinger en wordt deze automatisch omgezet in een digitale lijst die je kunt afvinken. De Nieuws app zou daarnaast een veel meer gestroomlijnde en persoonlijke reeks aan nieuwsartikelen moeten bieden op basis van je alledaagse leven in interesses.

iPad features

ipadair2_ios9_splitview-applepr-100591015-large

En jawel hoor, eindelijk fatsoenlijk multi-tasken op je iPad! Het is iets wat menig Android fanaat al jaren roept en eigenlijk wij als Apple fans ookal stiekem een tijd op zaten te wachten. Met de nieuwe Slide Over feature kun je vanaf nu dus makkelijk in een tweede app werken zonder de eerste te verlaten en je gegevens te verliezen.

Verder heb je natuurlijk ook Split-View waarmee je twee apps tegelijk (naast elkaar) kunt openen en er ook tegelijk in kunt werken. Tja, dat werd toch wel eens tijd 😉

Foundation

Image-t8-009

Als afsluiter wil Apple haar gebruikers een nieuwe en veel sterkere fundering geven, ook met het oog op toekomstige apparaten en versie van iOS. Naar eigen zeggen is de manier waarop energie over verschillende apps wordt beheerd een stuk efficiënter geworden waardoor je batterij gemiddeld een uur langer mee gaat. Of dit in de praktijk ook echt zo is valt natuurlijk nog te bezien…

Verder is er op software gebied nog het een ander veranderd waardoor software updates een stuk minder ruimte in beslag nemen en apps in de toekomst een stuk efficiënter kunnen worden gecodeerd dankzij Swift 2.0 (de programmeertaal voor iOS Apps, die overigens ook open-surce is gegaan!) Om maar even een indicatie te geven, de iOS 9 update is tegenwoordig mar 1.3 GB groot in plaats van de 4.6 GB aan vrije ruimte die voorheen nodig was om een grote update te installeren.

Meer info en leuke tips volgen natuurlijk in de toekomst zodra wij en velen andere de kans hebben gehad om een tijdje met iOS 9 te spelen!

(via)

Share your comment :